Język polski
Język litewski
Wyszukiwarka obiektów
Nazwa
Rodzaj
Miasto
Na skróty

Partnerzy

Przewodnik po Litwie / Kuchnia litewska

Kuchnia litewska odznacza się obfitością potraw z ziemniaków i mięsa. Częstym dodatkiem do potraw jest śmietana. Nieodłącznym elementem są nalewki litewskie, które pomogą strawić te wszystkie pyszności.

Z powodu skomplikowanej historii Litwy kuchnia litewska niemal od samego początku była pod wpływem kuchni krajów ościennych, a także kuchni ludów zamieszkujących Wielkie Księstwo Litewskie: ukraińskiej, polskiej, tatarskiej, białoruskiej oraz żydowskiej. Po potopie szwedzkim w XVII wieku produkcja zbóż załamała się, a popularność zyskał przywieziony z Ameryki ziemniak.

Najbardziej znane potrawy:
• Didžkukuliai lub Cepelinai (cepeliny, na Suwalszczyźnie znane jako kartacze) - "pyzy" lepione z ziemniaków i nadziewane farszem, najczęściej z mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw, ale czasem również z innych składników

• Skilandis - Kindziuk - bardzo sucha kwaskowata pieprzna wędzona wędlina

• Bandziukas (bandziuk) - sucha wędlina podobna do kindziuka, krócej dojrzewająca i mniej kwaskowa

• Chleb wileński - chleb pieczony zgodnie ze specjalną recepturą z mieszanki mąk żytniej razowej i pszennej

• Čeburėkai - czebureki - smażone na głębokim oleju duże "pierogi", nadziewane farszem. Podawane z gorącą zupą do popicia. Pochodzą z kuchni kaukaskiej.

• Kastinys - lekkie żmudzkie danie ze śmietany oraz masła z przyprawami.

• Kibinai (kibiny) - rodzaj dużych pierogów nadziewanych farszem i pieczonych w piekarniku.

• Koldūnai - kołduny litewskie - małe pierogi (w Polsce nazywane uszkami) nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie, rozpowszechnione na całym terytorium dawnego Wielkiego Księstwa.

• Kugelis (kugel) - babka ziemniaczana ze skwarkami, zapiekana w piekarniku. Danie przywędrowało na Litwę z kuchni niemieckiej.

• Šaltibarščiai (chłodnik litewski) - zupa na zimno z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku. Chętnie spożywana podczas upałów. Podawana z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

• Švilpikai - smażone "kopytka".

• Vėdarai - kiszka ziemniaczana.

• Žemaičių blynai - bliny żmudzkie - grube placki z ugotowanych ziemniaków, nadziewane mięsem lub grzybami.

• Sery litewskie - białe, żółte, suszone, wędzone, a także słynny ser jabłkowy.
• Wędzone świńskie uszy.

• Napoje bezalkoholowe:

 Lietuviška gira - kwas chlebowy - orzeźwiający napój wytwarzany z czarnego żytniego chleba. Napój jest popularny do tego stopnia, że jedną z marek giry wykupiła Coca-Cola. Znany czasem z tego, że otrzeźwia.
• Napoje alkoholowe:

Litewskie miody pitne, polecamy SUKTINIS w Polsce zwany "sukinsynem" (50%)

Litewskie nalewki, zwane trauktinė, robione na miodzie lub owocach (żurawinie, wiśniach, jeżynach). Szczególnie znane są wyroby firmy Stumbras (lit. "bizon"), dostępne do kupienia również w Polsce.

Trejos Devynerios (Trzy dziewiątki - "999") firmy Stumbras – nalewka na 27 leczniczych ziołach. Występuje w dwóch odmianach:
aptecznej - ziołowej nalewki zalecanej na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu, sklepowej - gorzkawo-cierpkiej wódki ziołowej

Starka

piwo z browaru Švyturys (w Polsce Švyturys Export, Švyturys Baltas (białe pszeniczne), Švyturys Baltijos (ciemne) jak również - Švyturys Extra i Extra Draught), znane na całym świecie.

 


Newsletter
Wpisz swój email aby otrzymać najnowsze informacje
Strona główna   |    Atrakcje   |    Noclegi   |    Wycieczki   |    Aktualności   |    Przewodnik po Litwie   |    Suwalszczyzna   |    Kontakt
© Litwa-Turystyka.pl  |  Prawa zastrzeżone  |  2011
Projekt i wykonanie: Bla-Art
Wilno, Noclegi Wilno, Tanie noclegi w Wilnie, Hotele w Wilnie, Hotel Wilno, Wycieczki do Wilna, Druskienniki, Litwa druskienniki, Noclegi druskienniki, Aquapark Druskienniki, Park wodny druskienniki, Sanatoria druskienniki, Narty snowarena druskienniki, Hotele Druskienniki, Noclegi Litwa, Hotele Litwa, Wycieczki na Litwę, Troki, Pałanga, Kowno